Hyvän CV:n kirjoittamisen ABC
CV eli ansioluettelo on tärkeä osa sitä vaikutelmaa, jonka työnhakijana annat rekrytoijalle itsestäsi. Hyvä CV antaa tiiviin ja selkeän ensisilmäyksen sinun osaamiseesi, työkokemukseesi ja taustaasi. Siihen, kuka sinä olet.
Mitä eroa sitten on CV:llä ja työhakemuksella? Cv:n tarkoitus on kertoa lyhyesti osaamisesi ja taustasi, kun taas hakemuksessa kerrot laajemmin itsestäsi ja siitä, mikä sinua motivoi hakemaan juuri tätä paikkaa.
Lue myös: Kuinka laatia hyvä työhakemus
NÄILLÄ SEURAAVILLA OHJEILLA PÄÄSET KYLLÄ MAALIIN
1. SELKEYS ON VALTTIA
Tee ansioluettelostasi selkeä niin, että kiireisinkin rekrytoija ehtii lukea sen minuutissa. Hänen tulisi saada selvää kuka olet ja millaista osaamista tarjoat.
2. MITÄ HYVÄ CV PITÄÄ SISÄLLÄÄN
Muutaman lauseen lyhyt esittely on paikallaan. Sellainen, että lukija kiinnostuu lukemaan lisää. Lisäksi on hyvä laittaa työkokemus, koulutus, taidot, tai onko sinulla työn ja opintojen ulkopuolella kertynyttä osaamista, joka kenties tukee valintaasi kyseiseen tehtävään.
Rakenna CV aikajärjestykseen. Yleensä paras tapa on listata uusin työpaikka tai viimeisin koulutus ensimmäiseksi ja siitä sitten historiaa taaksepäin.
CV:n rakenteella on väliä. Tee siitä selkeä, joka koostuu eri osioista, näin lukijan on helppo silmäillä se läpi. Käytä pääotsikoita ja tarvittaessa väliotsikoita.
3. VALMIS POHJA VAI ITSE LAADITTU
Jos et ole täysin varma omista kyvyistäsi, niin valmis pohja on ihan ok. Niitä on saatavilla paljon erilaisia ja sieltä löytyy varmasti sinulle se sopiva ja mieleisin. Se auttaa sinut alkuun ja järjestämään kaiken oikein.
Tässä linkki ilmaisiin ansioluettelo pohjiin, käy kurkistamassa
Ilmainen CV-pohja haussa? Vertaile 15 tyylikästä ansioluettelomallia
Jos taas olet visualisti, voit tehdä ansioluettelon myös itse. Muista kuitenkin selkeys. Muutama tehosteväri usein riittää. Pidä mielessä ajatus vähemmän on enemmän. Huomioi myös se, että esim. graafiseksi suunnittelijaksi hakevan ansioluettelo voi olla huomattavasti räväkämpi kuin vaikka pankkivirkailijan CV.
Mikäli työtehtävä, jota haet sisältää luovaa osaamista ja laatikon ulkopuolelle katsomista, CV on jo yksi työnäyte sinällään.
4. CV:n PITUUS
1 vai 2 sivua. Liian pieneen tilaan mahdutettu CV voi olla sekava ja hankala luettava. Toisinaan voi olla siis perusteltua jakaa CV kahdelle sivulle, mikäli kokemusta ja osaamista oikeasti on sen verran.
Yhtä oikeaa pituutta ei siis ole. Älä kuitenkaan turhaan venytä ansioluetteloa kahdelle sivulle. Nyrkkisääntö on, että 1–2 sivua pitäisi riittää.
5. KUINKA USEIN PÄIVITÄN ANSIOLUETTELONI
Yleinen sääntö on, että CV kannattaa päivittää aina, kun haet uutta paikkaa. Silloin saat liitettyä siihen uusimmat työpaikkasi ja vapaa-ajalla kertyneen osaamisesi tai koulutuksesi. Tarkista myös aina se, että vastaako ansioluettelo työpaikkailmoituksen toiveisiin, ja vaatimuksiin. Yhteen paikkaan haettaessa, kun esim. excelin käytöllä on suuri merkitys ja toiseen paikkaan haettaessa se ei olekaan relevantti tieto.
6. KANNATTAKO CV:ssä MAINITA KAIKKI TYÖKOKEMUS JA KOULUTUS?
Se vähän riippuu. Yleinen ohje on, että ihan jokaista työkokemusta ei ole pakko laittaa. On järkevää laittaa ne työpaikat, jotka ovat kerryttäneet sellaista osaamista mitä työpaikkailmoituksessa haetaan. Mikäli CV:n pituus alkaa jo lähestyä kahden sivun maagista rajaa, kannattaa tarkistaa, pystytkö tiivistämään. Voit rohkeasti karsia kaukaisempia työkokemuksia pois.
7. KIELITAITO JA IT-TAIDOT
Nämä kohdat kiinnostavat lähes poikkeuksetta nykypäivänä kaikkia rekrytoijia. Kielitaidot usein merkitään ilmauksilla äidinkieli, sujuva, hyvä, tyydyttävä.
IT-tai digitaidoista voit listata ne taidot, mitkä ovat olennaisia juuri tämän työn kannalta. Esim. mikäli haet trukkikuskin paikkaa, ei liene ensimmäisenä olennaista, osaatko somettaa, mutta sitten taas varastopäällikön tehtävään haettaessa esim. excel ja word taidot saattavat olla rekrytoijalle arvokkaita tietoja.
8. HARRASTUKSET JA MIELENKIINNON KOHTEET CV:ssä
Tämä riippuu vähän siitä, kuinka paljon sinulla on työkokemusta. Jos olet juuri valmistunut opiskelija ja sinulla on vähän työkokemusta, voi olla ehkä järkevää kertoa myös harrastuksista ja niistä kertyneestä kokemuksesta. Toisaalta jos taas cv uhkaa jo muutenkin muuttua liian pitkäksi, silloin on taas järkevää karsia harrastusten määrää.
Harrastukset voivat kuitenkin myös tilanteen mukaan tukea hakemustasi ja kertoa rekrytoijalle motivaatiostasi. Jos vaikka haet markkinoijan paikkaa autoalan yrityksessä ja sinulla on kiinnostusta ja osaamista harrastuksesi pohjalta autoista, tällöin harrastus viestii rekrytoijalle motivaatiostasi autoja kohtaan.
9. TULEEKO CV:ssä MAINITA SUOSITTELIJAT?
Suosittelijoiden maininta kannattaa kyllä. Voi olla hyödyllistä nähdä ainakin suosittelijoiden nimet ja tittelit, koska näin sinua verrataan muihin hakijoihin. Ansioluettelossa voi olla myös suosittelijoiden yhteystiedot, mutta muista kysyä yhteystietojen luovuttamiseen lupa. Toisaalta voit toimia myös niin, että laitat hakemukseen lauseen, että yhteystiedot saa pyytämällä.
Toinen kätevä tapa on pyytää muutamalta suosittelijalta lauseen tai parin suositus sinusta työntekijänä ja lisäät nämä lainaukset suoraan ansioluetteloon.
10. MIKÄ ON OIKEA TIEDOSTOMUOTO?
Paras tapa on PDF-muodossa, ellei muuta ole pyydetty. Näin tiedostoja on helpompi käsitellä eikä niihin kukaan pääse tekemään muutoksia.
11. PITÄÄKÖ CV:ssä SELVITTÄÄ TYÖELÄMÄN AUKOT
Ei välttämättä. Yleensä rekrytoija ymmärtää, että hakijan elämässä on voinut tapahtua muutakin kuin työtä. On normaalia, että opintojen jälkeen olet pitänyt vuoden vapaata ja reissannut, mutta valmistaudu kuitenkin kertomaan näistä aukoista, mikäli niistä sinulta kysytään.
Esim. vanhempainvapaata ei tarvitse merkitä ansioluetteloon. Jos ansioluettelossa näitä aukkoja löytyy, voit aina laittaa sinne lauseen, että olet valinnut työkokemuksestasi ne olennaisimmat juuri tähän tehtävään.
Yksi asia milloin aukkoja kannattaa selvittää, on se, jos olet ollut vuorotteluvapaalla, vaikka vapaaehtoistyössä sellaisessa paikassa, mikä nyt tukee valintaasi tähän tehtävään.
Ase- tai siviilipalvelus kannattaa myös aina merkitä
12. PITÄÄKÖ CV:ssä OLLA KUVA?
Kuva ei ole pakollinen mutta suositeltava. Ota neutraali ja positiivinen kuva selkeää taustaa vasten missä hymyilet. Toisaalta luovalle alalle pyrkiessäsi voi persoonallisemmasta kuvasta olla hyötyä enemmän ja näin erotut muista hakijoista eduksesi.
13. TÄYTYYKÖ OMA SYNTYMÄAIKA JA PAIKKA MERKITÄ?
Mikäli laitat CV:hen kuvasi, silloin ikäsi mainitseminen on turhaa, mutta mikäli taas jätät kuvan laittamatta, voit mainita iän.
CV:ssä ei tarvitse kertoa siviilisäätyä, lapsilukua tai etnistä taustaa.
Hyvä on kuitenkin kertoa koko nimi ja yhteystiedot. Yhteystiedoista ainakin puhelinnumero ja sähköpostiosoite.
14. PITÄÄKÖ SOMEKANAVAT MAINITA?
Ei tarvitse. Rekrytoijalla ei ole oikeutta mennä katsomaan somekanavia ilman sinun lupaasi, mutta mikäli tilisi on avoin, niin koskaanhan ei voi olla varma, kuka tiliäsi katselee. Senpä takia tili tulee pitää suhteellisen neutraalina.
Siinä tapauksessa on suositeltavaa antaa sometilit ansioluetteloon, että ne ovat hakemasi työn kannalta oleelliset. Jos haettavaan työhösi kuuluu esim. yrityksen somekanavien ylläpito, niin silloin on järkevää antaa sometilit näkyviin. Tämä viestii rekrytoijalle, että olet aktiivinen ja hallitset niiden käyttöä.
Takaisin