Uusi viesti

close form

    Aihe: Yhteydenotto

    Numerosi tai sähköpostiosoitteesi

    Viesti

    Kuinka laatia hyvä työhakemus

     Hyvässä työhakemuksessa on olennainen tieto sinusta ja se on persoonallinen. Muista, että sen tehtävä on myydä sinut työnantajalle. Usein työnantajat lukevat kymmeniä ja taas kymmeniä hakemuksia, muista siis erottua massasta. Näillä vinkeillä onnistut.

    1.OLE ASIALLINEN, MUTTA PERSOONALLINEN JA ÄLÄ JAARITTELE

    Hyvän työhakemuksen olisi hyvä olla korkeintaan yhden A4:n pituinen. Kaiken tärkeän mahduttaminen yhdelle sivulle voi olla vaikeaa, mutta pyri olemaan napakka. Älä jaarittele turhia, vaan esitä asiat lyhyesti.

    Kaikkea ei kuitenkaan kannata kertoa lyhyesti, sillä silloin saatat hukkua kaikkien muiden hakijoiden sekaan. Mikään ei jää lukijan mieleen. Laita työhakemukseesi jokin pieni ja kiinnostava yksityiskohta, jolla sinut muistetaan. Mikäli työhakemuksessa haetaan, vaikka kaivinkoneenkuljettajaa, älä tyydy kertomaan, että olet pätevä tehtävään, vaan jos sinulla on esim. 3D, ja piirustusten luku taito, kerro myös se.  Voit myös kertoa lyhyen ja hauskan, työhön jollakin tapaa liittyvän tarinan lapsuudestasi. Huomioi kuitenkin työhakemusta kirjoittaessasi työpaikka, johon haet. Mitä virallisempi työ, sitä virallisempi hakemus täytyy olla ja toisinpäin.

    2.TYÖHAKEMUKSEN ALOITUS ON TÄRKEÄ

    Sillä miten hakemuksesi aloitat, on väliä. Luot ensivaikutelman, josta jäät mieleen. Se on tärkeää myös kirjoitetussa tekstissä. Kiinnitä huomiota siis siihen, että aloitus on mielenkiintoinen. Yleinen, mutta ehkä vähän tylsä aloitus on esimerkiksi: ”Olen 20-vuotias juuri armeijasta päässyt mies.” Tavanomaisen aloituksen sijaan on suositeltavaa perustella persoonallisesti heti ensimmäisessä lauseessa, miksi hakee paikkaa. Seuraavaksi kannattaa kertoa, miksi juuri sinä olisit yritykselle se kaikkein paras vaihtoehto.

    1. PERUSTELE, MIKSI JUURI SINUT TULISI VALITA

    On hyvä laittaa otsikko, josta selviää heti, mitä tehtävää haet. Kerro, miksi sopisit tehtävään ja miksi olet kiinnostunut työstä. Esitä konkreettisia esimerkkejä. Joka toinen hakija kirjoittaa olevansa tunnollinen ja tiimipelaaja. Perustele siis väitteesi!

    Lue tarkkaan, mitä ominaisuuksia toivotaan hakijalta. Kun käytät näitä sanoja hakemuksessasi ja perustelet ominaisuudet esimerkeillä, ei hakemuksesi voi mennä kovin pahasti pieleen.

    1. KERRO TYÖKOKEMUKSESI

    Hyvässä työhakemuksessa on lyhyt kuvaus viimeisimmästä työpaikastasi. Mitkä olivat tehtäväsi, vastuualueesi ja saavutuksesi? Kerro myös toisaalta, mitkä työtehtävät olet kokenut haasteellisiksi ja mielenkiintoisimmiksi. Mainitse viimeisimmän työsuhteesi kesto. Kerro lyhyesti muusta oleellisesta työkokemuksestasi, osaamisestasi, opiskeluista tai taidoista, joita voit hyödyntää haettavassa työssä.

     

    1. MUISTA PERUSTIEDOT

    Työhakemuksessa tulee olla myös joitakin perustietoja. Kerro, milloin olet käytettävissä ja ilmoita palkkatoiveesi, mikäli sitä on pyydetty. Jos sinulla on suosittelijoita, lisää heidän yhteystietonsa ja tittelinsä hakemukseen. Yksi tai kaksi suosittelijaa riittää ja heidän tulisi liittyä jotenkin hakemaasi paikkaan. Muista liittää hakemukseen CV sekä  hakemuksen loppuun yhteystietosi.

    1. TARKISTA HAKEMUKSESI

    Lopuksi työhakemus kannattaa tarkistaa. Pyydä joku toinen lukemaan työhakemus ennen sen lähettämistä. Mahdolliset kirjoitusvirheet löytyvät, ja voit saada muutaman hyvän parannusehdotuksen. Mikäli lähetät hakemuksen sähköpostilla, lähetä se ensin itsellesi. Silloin näet, onko hakemus kunnossa aukeavatko liitteet kuten pitää ja onko muut tarvittavat tiedot viestissä niin kuin haluat niiden olevan.

    MIKÄ IHMEEN VIDEOHAKEMUS?

    Toisinaan työpaikkailmoituksessa toivotaan jättämään työhakemus videomuodossa. Videohakemus on myös hyvä tapa erottua työnhakijoiden joukosta. Tässä muutama vinkki videon tekoon

    • Suunnittele video huolellisesti ja tee käsikirjoitus.
    • Pidä sisältö lyhyenä ja tiiviinä, mutta kiinnostavana.
    • Puhu rauhallisesti ja muista hymyillä.
    • Kuvaa rauhallisessa ja siistissä paikassa.
    • Älä stressaa äläkä pelkää kameraa, sillä mokat voit editoida pois jälkikäteen ja aina saat kuvattua uudelleen, jos koet hakemuksen menneen pieleen.

     

    ENTÄ MIKÄ ON TYÖNHAKULOMAKE?

    Monet isot työnantajat haluavat työnhakijan jättävän hakemuksensa rekrytointijärjestelmän kautta. Silloin vastassa saattaa olla pitkä työnhakulomake, jossa kysytään samoja asioita, joihin jo CV ja työhakemus vastaavat. Älä hermostu lomakkeen kanssa, vaan pidä mielessä nämä asiat:

    • Täytä jokainen kenttä siitä huolimatta, vaikka samat asiat löytyisivät myös CV: stä tai hakemuskirjeessäsi.
    • Voit kopioida vastauksiasi kenttiin suoraan hakemuskirjeestäsi, jos olet vastannut samoihin asioihin.
    • Käytä vastauksissasi samoja avainsanoja, joita on käytetty työpaikkailmoituksessa.
    • Jos lomakkeen kysymyksissä kysytään samat asiat, jotka laittaisit hakemuskirjeeseen, ei erillistä hakemuskirjettä todennäköisesti enää tarvitse tehdä.

     

     

     

    VÄLTÄ KUITENKIN NÄMÄ SUDENKUOPAT

    Työhakemuksen kirjoittamiseen ei ole kuitenkaan yhtä oikeaa ratkaisua, joka toimisi kaikille. Tärkeintä on, että saat kerrottua itsestäsi, motivaatiostasi ja osaamisestasi mahdollisimman myyvästi.

     

    1. Älä kerro ainoastaan siitä, miksi itse haluat työpaikan. Vaan kerro hakemuksessasi myös siitä, mitä yritys saa sinut palkkaamalla.
    2. Anna hakemuksessa näkyä sen, että olet kiinnostunut yrityksen suhteen? Osoita, että olet aidosti motivoitunut juuri tästä työnantajasta ja tehtävästä.
    3. Tarkista kirjoitusvirheet – pyydä esimerkiksi ystävää tai puolisoa lukemaan hakemus ennen lähettämistä.
    4. Lähetä hakemus PDF-muodossa, näin hakemus saadaan varmemmin auki toisessa päässä.

    AVOIN TYÖHAKEMUS, MIKÄ SE ON?

    Kun työpaikkailmoitusta ei ole, mutta sinä haluat herättää mielenkiinnon itsestäsi johonkin yritykseen, silloin voit hyödyntää ns. avointa hakemusta. Hakemus on tällöin ikään kuin markkinointikirje, markkinoit itseäsi, jotta sitten, kun yritys tarvitsee kaltaistasi työntekijää, hän voi ottaa sinuun yhteyttä.

    Muista se, että hakemuksen tehtävähän on avata sinulle ovia työhaastatteluun. Panosta siis avoimen työhakemuksen tekemiseen. Sen on hyvä olla selkeä ja konkreettinen sekä kiinnostava. Pyri kirjoittamaan se niin, että se jää helposti lukijalle mieleen. Ennen kaikkea sen täytyy olla työnantajan näköinen.

    Työpaikkailmoitukseen vastaaminen on monesti helpompaa, koska työn vaatimukset ja muuta odotukset ovat näkyvillä ja hakijan on helppo niihin vastata. Jos työnantaja esim. etsii atk-taitoista ihmistä, on helppo luetella, mitkä taidot sinulla on hallussa (power point, exel, word…. ) Mutta kun ilmoitusta ei ole, vaan jätät vapaan hakemuksen, on syytä käyttää ripaus luovuutta avoimen hakemuksen laatimiseen.

    Ota siis selvää ja opiskele työnantajasta kaikki mahdollinen tärkeä tieto ja perehdy yrityksen tekemisiin ja arvoihin. Yrityksen halu on löytää juuri heille se sopiva puuttuva palanen, joten näytä hakemuksessa se, että juuri sinä olet se palanen ja sovit osaksi heidän maailmaansa.

    Työnhakemus voi olla samanlainen, kuin ilmoitukseenkin kohdistettu, mutta samalla se voi olla myös hieman vapaampi. Ole asiallinen, mutta tehokeinojen käyttö on sallittua kielen ja ulkoasun kohdalla.

    Liitä nämä tiedot hakemukseesi:

    • Vastaanottajan tiedot
    • Esittely sinusta sekä yhteystietosi
    • Mitä annettavaa sinulla on yritykselle?
    • Työkokemus historia?
    • Koulutus?
    • Saavutuksesi ja vahvuutesi?
    • Mikä sinua kiinnostaa kyseisessä työnantajassa, työnkuvassa ja alassa?
    • Mitä toivot saavuttavasi hakemassasi työssä?
    • Kun hakemus on lähetetty, otatko työnantajaan yhteyttä esim. puhelimella ja milloin?
    • Kuinka kauan hakemuksesi on voimassa?
    Takaisin